facebook, instagram, seo, wordpress, plugin, seo, kkwp, wordpress, hosting, woocommerce, theme

Laman web makin penting. Irfan Khairi ingatkan capaian Facebook, Instagram 2019 makin jatuh

Kongsi | Share

Facebook reach » Kejatuhan capaian (reach) Facebook dan Instagram kini makin ketara. Bagi pakar perniagaan Internet, Irfan Khairi, ini adalah berita buruk 2019 untuk semua peniaga online.

Dalam satu video beliau baru-baru ini, Irfan Khairi berkata tujuan menyampaikan “berita buruk 2019” itu supaya peniaga online tahu bagaimana menangani berita buruk berkenaan.

Hakikatnya, kata beliau, berita buruk ini sangat perlu diberi perhatian, lebih-lebih lagi bagi peniaga online yang bergantung pada media sosial untuk mendapat pelanggan.

“Perkara ini terjadi kepada semua usahawan di serata dunia.

“Sejak tahun lepas saya sudah sampaikan, iaitu usahawan jangan fokus pada Facebook kerana sejak dua atau tiga tahun lepas, capaian organic reach Facebook jatuh dan jatuh dan jatuh,” katanya dalam video bertarikh 5 Februari 2019 itu.

Semakan KKWP.my juga mendapati Irfan Khairi pernah mengingatkan mengenai kejatuhan capaian Facebook ini menerusi satu artikel di blog beliau berjudul “Facebook sudah tidak efektif untuk perniagaan!”.

kkwp, ini.my, tulis, artikel, konten

Dalam artikel di blog itu, Irfan Khairi menulis bahawa Facebook kini tidak lagi sama berbanding empat tahun atau lima tahun lalu kerana makin susah untuk dapat followers dan capaian makin rendah, manakala harga iklan Facebook makin tinggi.

irfan khairi domain, konten, seo, artikel, facebook, instagram, seo, wordpress, plugin, seo, kkwp, wordpress, hosting, woocommerce, theme,
Irfan Khairi. Imej: ipohecho.com.my

Capaian makin jatuh, harga iklan Facebook makin tinggi

Benar. Kejatuhan capaian Facebook disusuli kenaikan harga iklan di laman sosial itu.

Kata Irfan Khairi, ini normal kerana Facebook adalan satu entiti perniagaan yang perlu membuat keuntungan.

Contoh yang diberikan Irfan Khairi ialah, kini capaian Facebook turun sehingga 30 peratus  berbanding followers. Capaian pula bergantung kepada sistem “algoritme” yang susah untuk dijelaskan dan sukar difahami peniaga online.

Ini bermakna, kata beliau, jika seseorang mempunyai 1,000 followers, hanya 300 orang akan nampak apa status atau promo perniagaannya sedangkan 700 orang lagi tidak nampak.

Baca juga:  Hati-hati! Beberapa plugin ini mungkin menyebabkan laman web WordPress anda lambat dipaparkan

“Sebab tu saya ingatkan banyak kali. Jangan fokus pada Facebook, jangan fokus pada Facebook, jangan fokus pada Facebook.

“Mereka yang dengar cakap saya, Alhamdulillah dah selamat sebab mereka dah guna teknik lain, mereka guna strategi lain.

“Tetapi ada juga yang degil tak mahu dengar. Jadi sekarang ni perniagaan mereka dah sangkut sikit sebab reach Facebook semakin jatuh dan harga iklan Facebook makin meningkat,” jelas beliau.

Capaian Instagram juga jatuh

Menurut Irfan Khairi, sejak beberapa tahun lalu apabila beliau memberitahu peniaga online bahawa capaian Facebook makin jatuh, ada di kalangan mereka berkata bahawa mereka masih selamat kerana guna Instagram sekarang.

Sebenarnya, kata Irfan Khairi, ini juga satu lagi berita buruk untuk 2019 kerana capaian Instagram juga makin jatuh.

Ini kerana menurut beliau, Facebook dan Instagram adalah “adik beradik”, iaitu syarikat sama dan sistem yang sama.

Malah menurut beliau, kadar kejatuhan capaian Instagram jauh lebih cepat berbanding Facebook.

“Jika Facebook reach jatuh dalam tiga tahun, Instagram hanya dalam satu tahun reachnya sudah jatuh,” katanya.

Beliau menegaskan, “Mungkin anda tak perasan!”.

Cari teknik, strategi baru!

Justeru, beliau berkata, sekaranglah masa peniaga online patut cari teknik baru serta strategi baru dan jangan tunggu capaian Facebook dan Instagram betul-betul sudah jatuh “baru nak mula gelabah nak cari teknik baru”.

“Ramai usahawan hanya tunggu dah lemas takleh bernafas baru cari teknik baru. Di sinilah usahawan akan gagal.

“Apabila dah nampak patern dah jatuh, carilah teknik baru. (Usahawan) mesti tahu teknik yang evergreen untuk long term,” nasihat beliau.

Dalam nada kesal, katanya, usahawan hanya pilih cara yang mudah seperti Facebook  sedangkan “yang mudah itulah yang akan rosakkan perniagaan kita”.

Baca juga:  Facebook bermasalah: Peniaga online patut baca nasihat ini atau hilang pendapatan sekelip mata
irfan khairi domain, konten, seo, artikel, facebook, instagram, seo, wordpress, plugin, seo, kkwp, wordpress, hosting, woocommerce, theme,
Video Irfan Khairi mengenai kejatuhan capaian Facebook dan Instagram

Di dalam video itu, Irfan Khairi tidak memperincikan “teknik baru” berkenaan atau menyebut mengenai kepentingan mempunyai laman web sendiri.

Bagaimanapun, sesetengah penonton video berkenaan memberi komen mencadangkan peniaga online menggunakan teknik Optimasi Enjin Carian (Search Engine Optimization – SEO).

SEO ialah satu teknik organik memperolehi prospek perniagaan menerusi enjin carian. Untuk teknik ini, lazimnya peniaga online perlu mempunyai laman web, blog atau sekurang-kurangnya landing page.

Video Irfan Khairi mengenai kejatuhan capaian Facebook dan Instagram ini dapat ditonton di sini.

Anda dapat memperolehi lebih banyak tips dan panduan perniagaan daripada pakar perniagaan Internet ini di Facebook di sini dan di Openedu.com.my. – kkwp.my

Imej: germistoncitynews.co.za

kkwp, ini.my, tulis, artikel, konten
Kongsi | Share
Nur Din
Nur Din

Usahawan Internet dan penulis sepenuh masa. Lagi info di INI.my dan di sini . Ikuti beliau di Facebook.com

Articles: 21

Langgan artikel & direktori percuma

WordPress, ecommerce serta berkaitan.